Cambridgelaan in de steigers

Armonta zet appartementencomplex voor studenten in de steigers voor verbetering van de brandveiligheid

24-10-2023

Het studentencomplex aan de Cambridgelaan op het Utrecht Science Park is een zeer opvallend gebouw. De studentenwoningen zijn verdeeld over 2 hoogbouwflats met 16 verdiepingen die middels bruggen met elkaar verbonden zijn. Het complex, deels opgeleverd in 1998 en volledig in 1999 heeft ook 10 laagbouwflats met 4 en 5 verdiepingen. Het hele complex bestaat uit 1002 appartementen.

Dit opvallende en grote gebouw is onlangs in opdracht van Broeke Steigerbouw door de specialisten van Armonta voorzien van steigers rondom het hele gebouw. De aanleiding hiervoor is een brandveiligheidsonderzoek. Naar aanleiding van dit onderzoek moeten er noodzakelijke aanpassingen gedaan worden aan de buitengevel van dit Utrechtse appartementencomplex.

Brand Grenfeltoren in London

Naar aanleiding van de verwoestende brand in de Grenfeltoren op 14 juni 2017 in London, velen zullen zich deze brand nog goed kunnen herinneren, is de gemeente Utrecht gestart met het uitvoeren van brandveiligheidsonderzoeken aan vele gebouwen in Utrecht. Het studentencomplex aan de Cambridgelaan was er daar één van. En niet onterecht zo bleek uit een recente controle.

Er is namelijk gebleken dat het gevelmateriaal niet in orde is. “Uit deze test is brandklasse D gekomen. Dit betekent dat het materiaal goed brandbaar is (zelfstandig brand) en een hoge bijdrage levert aan de brand. Op grond van dit onderzoek stellen wij vast dat het gebouw met deze brandklasse niet voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit”, schrijft het college van burgemeester en wethouders, op de website van DUIC: https://www.duic.nl/algemeen/studentencomplex-aan-cambridgelaan-in-utrecht-niet-brandveilig-ssh-neemt-per-direct-noodmaatregelen/

Brandveilig maken

Om het gebouw voor nu veilig te maken moet eigenaar en opdrachtgever van Armonta, SSHU maatregelen nemen. Zo moeten de gevelplaten langs de plint op de begane grond en langs de vluchtroutes worden vervangen door brandwerende exemplaren. Ook moeten de ramen in de trappenhuizen brandwerend worden afgedicht om de kans op doorslag te verkleinen en wordt er brandtoezicht ingezet.

De steigers van Armonta, die zijn geplaatst nadat exact is berekend hoeveel en op welke beste manier deze gemonteerd moesten worden, dragen bij aan het brandveiliger maken van dit beeldbepalende gebouw op het Utrecht Science Park. “Voor ons een mooie klus, met een hele belangrijke reden” aldus Rory Born, projectleider van Armonta “want de brandveiligheid moet altijd optimaal zijn. Ik ben blij dat wij daar een bijdrage aan hebben mogen leveren”.